zonne-energie

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor zonne-energie

  • In de afgelopen tien jaar zijn de kosten van zonne-energie dramatisch gedaald.
  • Nieuwe technologieën beloven de efficiëntie te verhogen en de kosten verder te verlagen.
  • Zonne-energie is straks onverslaanbaar in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Zonne-energie heeft in tien jaar een lange weg afgelegd. In 2010 was de wereldmarkt klein en sterk afhankelijk van subsidieregelingen in landen als Duitsland en Italië. Dit jaar wordt er wereldwijd meer dan 115 gigawatt (GW) zonne-energie geïnstalleerd, wat meer is dan alle andere generatie technologieën samen. Het wordt ook steeds goedkoper, vooral in zonniger regio’s waar het al de goedkoopste vorm van nieuwe elektriciteitsopwekking is geworden.
Technologische verbeteringen zorgen er de komende jaren voor dat zonne-energie nog goedkoper wordt. Het is goed mogelijk dat zonne-energie in 2030 de belangrijkste energiebron is geworden voor de elektriciteitsproductie in een groot deel van de wereld. Dit zal ook een positieve impact hebben op het milieu en de klimaatverandering.

 
In de toekomst heeft de zonne-energiesector zeer duidelijke roadmaps voor kostenbesparing, die de zonnekosten tegen 2030 zouden moeten halveren. Er is al een stap gezet in de richting van modules met een hoger rendement, die 1,5 keer meer stroom kunnen genereren dan bestaande modules van vergelijkbare grootte die tegenwoordig worden gebruikt een technologie genaamd tandem-siliciumcellen. Deze zullen in de toekomst een grote impact hebben.
Daarnaast komen er productie-innovaties in de pijplijn die de hoeveelheden dure materialen zoals zilver en silicium die worden gebruikt bij de fabricage van zonnecellen zullen verminderen, evenals innovaties zoals bifaciale modules waarmee panelen zonne-energie van beide kanten kunnen opvangen . De andere belangrijke innovatie is hoe we zonne-energie het beste kunnen integreren in onze huizen, bedrijven en energiesystemen. Dit betekent betere vermogenselektronica en een groter gebruik van goedkope digitale technologieën.

digitale technologieën.

Wat dit betekent, is dat zonne-energie in veel delen van de wereld een gelijk niveau van energiekosten zal bereiken, waardoor het onverslaanbaar is in vergelijking met fossiele brandstoffen. Aangezien zonne-energie zo eenvoudig en snel te installeren is, en niet te vergeten flexibel – zonne-energie kan immers worden gebruikt om zoiets kleins als een horloge of zo groot als een stad van stroom te voorzien – zou het moeten betekenen dat zonne-installaties de komende tijd blijven groeien decennium. Dit kan ook heel goed zijn voor het klimaat. Dat is iets om over te schrijven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven